De eindexamens zijn eindelijk voorbij, oftewel de examenfeestjes komen om de hoek kijken. Leuk om te bezoeken, maar organiseren….. We’ve saved your ass. Gebruik deze tips en je zorgen zijn voorbij.
Een examenfeest organiseren? Volg deze stappen!
1. Vrienden vragen of niet
Het allermoeilijkste van dat organiseren is nog wel het begin. Ga je het feest alleen organiseren of toch liever met een groep(je) vrienden? Beide scenario’s hebben voordelen. Met het alleen organiseren vang je alle cadeaus zelf en draait het feest om jou en het bespaart veel overleggen. Maar een feest zelf organiseren kost veel tijd. Daarnaast kan je bij een gezamenlijk feest de kosten verdelen en is de voorbereiding een stuk leuker.
2. Datum prikken
De authentieke datumprikker voldoet in de meeste gevallen niet. Dus probeer rekening te houden met andere examenfeestjes en populaire feesten. Want niets is zo irritant als een avond met alleen partyhoppers. In stap 4 meer over het uitnodigen!
3. Locatie zoeken
Nu nog een plek zoeken waar je het feest ongestoord kunt voortzetten tot in de late uurtjes. Optimaal is je eigen huis, of dat van een vriend(in). Maar niet altijd zijn er aardige buren, of soms zelfs slapende buurkindjes. Let dan wel goed op als je kijkt naar een externe locatie, en bezoek deze vooral vantevoren. Want sommige ingehuurde feestlocaties worden al snel als een lame bruggersfeestje ervaren. PS: Organiseer je je feest thuis? Stuur je buren dan nog even een briefje vooraf. Helpt sowieso om de buurt bevriend te houden!
4. Guestlist maken
Ten tijde van het internet is een geschreven briefje gelukkig niet meer nodig. Een facebookeventje aanmaken is slechts een kwestie van even klikken. Vergeet niet je event op privé te zetten, want Waarom-ben-ik-niet-uitgenodigd-smsjes zijn niet prettig, laat staan een Project X bij jou thuis. Vraag iedereen ook daadwerkelijk de aanwezigheidsbutton te gebruiken, anders krijg je moeite bij het volgende onderdeel. Je kan ook via whatsapp een ‘broadcast’-bericht versturen, in een whatsappgroep of gewoon iedereen persoonlijk uitnodigen. Net wat voor jou het makkelijkst is.
5. Inkopen doen
Dan blijft één van de grootste moeilijkheden over: hoeveel bier, wijn, cola, chips en bitterballen moet je inslaan? Dat is (wetenschappelijk gezien) regioafhankelijk. Toch is onze ervaring dat er gemiddeld zo’n 6 flesjes bier worden gedronken en 4 glazen (droge witte) wijn. Voer dat in in de partycalculator en je hebt gelijk een prijsschatting. Belangrijke tip hiervoor: maak met een slijterij afspraken over of je eventuele overgebleven drank mag terugbrengen. Dan zal je tijdens de avond nooit leeg komen te staan.
6. Muziek uitzoeken
We hoeven je natuurlijk eigenlijk niet te vertellen dat je van te voren ook voor een playlist moet zorgen. Maar vergeet dan niet de klassiekers! Daarnaast is het afhankelijk van het aantal mensen dat komt ook misschien nodig om apparatuur in te huren, maar meestal moeten je eigen boxen wel prima zijn. Vraag of een neefje om te draaien en verzoeknummers te doen, of hang gewoon je telefoon aan een aux-kabel. Dan kan iedereen zelf andere liedjes aanzetten.
7. Opsmuk
Last but not least: de aankleding van het feest. Ballonnen en slingers zijn geen vereiste, maar het is wel belangrijk na te denken over zitplaatsen en verlichting. Iedereen moet natuurlijk wel een zitplek (kunnen) hebben of maak er juist bewust een ‘sta-feest’ van. Daarnaast kan ook een partytent erg handig zijn. En het aller-allerbelangrijkste: een ijskast voor je feest. Lauwe drankjes maak je niemand blij mee.
8. Leg het vast
Denk hier goed over na, want niet iedereen is altijd even enthousiast. Het kan echter leuk zijn om je ouders of iemand anders foto’s te laten maken van de avond. Iets met herinneringen opslaan blabla. Maar toch stiekem wel leuk
9. Afbouwen
Het minst leuke aspect van een feest geven: alles moet weer opgeruimd. Maak jezelf geliefd bij je ouders en bespaar jezelf heel veel moeite door aan het einde van het feest mensen te vragen nog even een stoel op te klappen of flesjes in het krat te doen. Scheelt je megaveel tijd de volgende ochtend!
PS Één ding willen we eigenlijk niet in het stappenplan zetten, want die spreekt voor zich: het antwoord op de vraag: ‘Kan je ook een examenfeestje geven als je niet slaagt?’. Het antwoord is natuurlijk altijd: ‘ja!’. Je kan altijd je feest afblazen, maar gedeeld verdriet is soms niet zo erg. Misschien wel handig om je feest pas te geven na je herexamen…
PPS Vond je dit stappenplan de shit? Krijg ‘m hier gratis in je bezit.